Nerding på budsjett

Å lage en egen nettside krevde tidligere mye. Kunnskap om oppsett av en server, – en plass som nettsiden holder til på, en kompleks domene registreringsprosess for ikke snakke om tilstrekkelig kunnskap for å sette opp nettsiden. Tjeneste leverandørene (ISP) tok godt betalt for dette og skulle du koble til en database ble det fort komplisert. I dag er situasjonen en ganske annen. denne siden er et eksempel på det. For ca 40,- måneden får jeg:

-Eget domene
-Nettløsning, med database
-Backup
-SSL sertifikat ( som gjør det trygt for brukere å bruke siden.

Jeg har lært mye ved å sette opp denne siden. For å ta nerdingen ett hakk videre jobber jeg nå med en modulær nettløsning for sted og gårdshistorie og for slektsforskning. 

Løsningen

For ca 200,- mnd vil jeg være i stand til å gjøre løsning tilgjengelig for 1000 aktive brukere. Der alle brukere vil få mulighet til å laste opp betydelig mengde data. Det vil bli mulighet for brukere til å laste opp sine egne data og bilder som de kan velge å holde privat, eller som kan deles. I tillegg kan brukere bidra til et fellesprosjekt. Løsningen skal være gratis, det skal ikke, -noen gang, selges data til tredjeparter.

Hvorfor dette prosjektet

Det er gøy med en hobby og jeg liker ikke å strikke… Tidligere abonnerte vi på en slektsside, dette koster relativt mye… For noen få kroner kan vi tilby en tjeneste til mange brukere, -og i tillegg ha full kontroll på dataene.

Løsningen (som er i startgropa), finner du her. Målet er å ha en løsning som er presenterbar (og sikker nok med tanke på personvern!) til Sommeren 2019. Om du vil er det bare registrere seg også allerede nå, -og: Om du vil bidra er det bare å si fra!

Gatekunst i Belfast

Under finner du bilder av fantastisk gatekunst i Belfast, tatt på tur i Juni 2018. Jeg tenkte at dette er noe som bare må deles.

Enjoy!

 

Gangtunnel i sentrum

Bastarden i belfast

De neste bildene er tatt i Shankills, i hovedsakelig på «The peace wall»:

Minneplakat i Shankills

Konstruktiv gatekunst

Belfasts stolthet

wow…

Kul… Bare kul…

Vet ikke hva dette er, men… pent!

La oss bare være hyggelige

«Lest not forget», – striden er over men symbolbruken forteller tydelig at den ikke er glemt.

In flanders fields

Opptakten til første verdenskrig er vanskelig å fatte, men spesielt relevant i dag. –Akkurat i dag om man kikker til hendelsen i asia. Vi får håpe dagens ledere ikke lar seg styre av selvhevdelse og viser større ansvarlighet og beherskelse enn for 100 år siden. Dessverre viser historie fra nyere tid at vi ikke er immune mot misforståelser som får store konsekvenser. -Vi er heller ikke immune mot ledere med mindre visdom enn makt.

I 1983 ble du og jeg trolig reddet av Stanislav Petrov(1),  som ved å la være å følge retningslinjer og prosedyrer hindret masseutslettelse. Historien har først i senere tid blitt kjent, -men er ikke desto mindre fantastisk.

Menn som Petrov er ikke alltid der, -det viserhistorien om opptakten til første verdenskrig.

Igjen må jeg ty til høykvalitets historieformidling fra Extra credit. Her finner du garantert mer enn det du visste fra før, det gjorde i alle fall jeg.

Det anbefales å se alle fire delene. Det anbefales deretter å sette av tid til ettertanke, -og en skål for Petrov som fortjener et eget innlegg senere.

Takk til Extra credit som har hjemmeside her.

(1) Hendelsene i 1983 er senere filmatisert, se : http://www.themanwhosavedtheworldmovie.com/#sergey-shnyrov.

Den store bronsealderkollapsen

I bronsealderen, i periode 1200 – 1100 før vår tidsregning, kollapset sivilisasjonene rundt middelhavet -ordentlig. Dette var en kollaps som var større enn Romerrikets fall og den folkeruslinga som kom i etterkant. Dette er en av, og kanskje den mest betydningsfulle hendelsen i historien. Hendelsen omfattet ingen brutale banditter fra Nord, og som man sier -ingen nordmenn antas å ha blitt (direkte) berørt.  -Hendelsen har fått lite oppmerksomhet i lærebøkene.

Til lærebøkenes forsvar, -det er da også lite å lære bort. Det er mye (om ikke det meste)  man ikke vet om hva som skjedde og teoriene er mange. Jeg har tidligere lest og sett en del som ikke har gjort bildet klarere for min del. I går snublet jeg over en video som ga et bilde av det vi vet på en veldig klar måte, videoen er også ganske underholdende. Jeg ønsker derfor å dele denne med dere:

 

BMW R1200ST – erfaringer som eier av en bastard

Det er perfekt motorsykkelvær og min eller litt for neglisjerte sykkel får strekke litt på beina for tiden. BMW R 1200 ST er ikke ren rase, – ikke er det touring, og ikke er det ikke akkurat sport heller med  en heller rolig boksermotor. Det er trolig en del av forklaringen til at den ikke traff noen nisje.  – den ble produsert i tre år fra 2005 til 2007 og ble ingen suksess.

Fronten, som i en omtale ble beskrevet slik: «The front looks like a futuristic and alien interpretation of a mechanical baleen whale that has washed up on the beach. Complete with a front grill that just screams “Krill, feed me krill!”

Fortsett å lese «BMW R1200ST – erfaringer som eier av en bastard»

Riders on the storm -på asosiale medier

Riders on the storm
Riders on the storm
Into this house we’re born
Into this world we’re thrown
Like a dog without a bone
An actor out on loan
Riders on the storm

Slik begynner det første verset i en låt skrevet av en av forrige århundres store musikere.  Verset gir et bilde av hvordan mennesker formes av omgivelsene. Ikke av hva som sies, men av hva som gjøres og av hvilke verdier som leves. Fortsett å lese «Riders on the storm -på asosiale medier»