In flanders fields

Opptakten til første verdenskrig er vanskelig å fatte, men spesielt relevant i dag. –Akkurat i dag om man kikker til hendelsen i asia. Vi får håpe dagens ledere ikke lar seg styre av selvhevdelse og viser større ansvarlighet og beherskelse enn for 100 år siden. Dessverre viser historie fra nyere tid at vi ikke er immune mot misforståelser som får store konsekvenser. -Vi er heller ikke immune mot ledere med mindre visdom enn makt.

I 1983 ble du og jeg trolig reddet av Stanislav Petrov(1),  som ved å la være å følge retningslinjer og prosedyrer hindret masseutslettelse. Historien har først i senere tid blitt kjent, -men er ikke desto mindre fantastisk.

Menn som Petrov er ikke alltid der, -det viserhistorien om opptakten til første verdenskrig.

Igjen må jeg ty til høykvalitets historieformidling fra Extra credit. Her finner du garantert mer enn det du visste fra før, det gjorde i alle fall jeg.

Det anbefales å se alle fire delene. Det anbefales deretter å sette av tid til ettertanke, -og en skål for Petrov som fortjener et eget innlegg senere.

Takk til Extra credit som har hjemmeside her.

(1) Hendelsene i 1983 er senere filmatisert, se : http://www.themanwhosavedtheworldmovie.com/#sergey-shnyrov.

Den store bronsealderkollapsen

I bronsealderen, i periode 1200 – 1100 før vår tidsregning, kollapset sivilisasjonene rundt middelhavet -ordentlig. Dette var en kollaps som var større enn Romerrikets fall og den folkeruslinga som kom i etterkant. Dette er en av, og kanskje den mest betydningsfulle hendelsen i historien. Hendelsen omfattet ingen brutale banditter fra Nord, og som man sier -ingen nordmenn antas å ha blitt (direkte) berørt.  -Hendelsen har fått lite oppmerksomhet i lærebøkene.

Til lærebøkenes forsvar, -det er da også lite å lære bort. Det er mye (om ikke det meste)  man ikke vet om hva som skjedde og teoriene er mange. Jeg har tidligere lest og sett en del som ikke har gjort bildet klarere for min del. I går snublet jeg over en video som ga et bilde av det vi vet på en veldig klar måte, videoen er også ganske underholdende. Jeg ønsker derfor å dele denne med dere:

 

BMW R1200ST – erfaringer som eier av en bastard

Det er perfekt motorsykkelvær og min eller litt for neglisjerte sykkel får strekke litt på beina for tiden. BMW R 1200 ST er ikke ren rase, – ikke er det touring, og ikke er det ikke akkurat sport heller med  en heller rolig boksermotor. Det er trolig en del av forklaringen til at den ikke traff noen nisje.  – den ble produsert i tre år fra 2005 til 2007 og ble ingen suksess.

Fronten, som i en omtale ble beskrevet slik: «The front looks like a futuristic and alien interpretation of a mechanical baleen whale that has washed up on the beach. Complete with a front grill that just screams “Krill, feed me krill!”

Fortsett å lese «BMW R1200ST – erfaringer som eier av en bastard»